Menu

Povijest


Košarkaški klub Pula 1981 osnovan je 1997. godine od strane košarkaških entuzijasta. Tijekom čitavog vremena postojanja iznimna pažnja se posvećivala mlađim dobnim kategorijama odnosno djeci do 18 godina starosti. U čitavom razdoblju klub je funkcionirao orijentiran prema razvoju mladih sportaša (košarkaša, sudaca i trenera).

Osnovni cilj postojanja Košarkaškog kluba Pula 1981 je poticanje djece za bavljenjem sportskim aktivnostima, edukacija o zdravoj ishrani, o kvalitetnom držanju tijela, te u globalu formiranje mladih individua od kojih je dobar dio tijekom godina nastavljao visokoškolsko obrazovanje u većim sredinama te su se sada počeli vraćati kući i ostvarivati svoje ciljeve u gradu Puli. Tijekom godina klub je uvijek brojao između 70 i 160 stalnih članova.

Godine 2004. slijedom izbacivanja Košarkaškog kluba Istra iz takmičenja tadašnje A-2 lige, te potpunog rasula u klubu, odlučeno je da Košarkaški klub Pula 1981 proširi svoju aktivnost na sve uzraste, te da formira ekipe u svim kategorijama, posebno seniorsku momčad. Seniorska ekipa je tada prijavljena u najniži rang natjecanja - regionalnu B-ligu. Odmah u prvoj sezoni osvojeno je prvo mjesto i time je izboreno pravo nastupa u višem rangu, A-2 ligi Zapad. Od sezone 2017/18 seniori se natječu u Prvoj muškoj ligi, na nacionalnom nivou, dok od sezone 2021/22 Bijeloplavi, nakon nesretnog ispadanja u posljednjem kolu sezonu prije, ponovo nastupaju u Drugoj muškoj ligi Zapad.

Pored seniorske ekipe, kao najeksponiranije, klub se natječe u još šest različitih mlađedobnih kategorija uz trenutno tri škole košarke (termini u dvije osnovne škole su izgubljeni zbog pandemije Covida) koje se održavaju u osnovnim školama grada Pule (Vidikovac, Šijana, Kaštanjer).