Menu
b1

Mezulić: Napravili smo korak više i kao klub i kao momčad

Pet pobjeda i jedanaest poraza učinak je košarkaša Pule 1981 u Kvalifikacijskoj ligi za popunu Premijer lige. Ako tome pridodamo pobjedu i poraz u srazu s karlovačkim Šancem, koje su prenijeli iz prvog dijela sezone, doseg je to koji je Puljanima u konačnici donio osmu poziciju na ljestvici s istim brojem kao sedmoplasirani Karlovčani, koji su bili uspješniji u međusobnim ogledima. "Napravili smo korak više i kao klub i kao momčad i tom činjenicom sam zadovoljan, a što se tiče rezultata normalno je da ja kao trener uvijek težim ka boljem i višem te samim tim njima nisam u potpunosti zadovoljan" - priznao je Dalibor Mezulić, trener Pule 1981. "Smatrao sam da su ti rezultati mogli biti i malo bolji, ali kad se sve nekako na kraju podvuče, bit će da je to što smo napravili ipak u ovom trenutku bila naša realnost".
 
Kad se povuče pitanje igre i samih igrača, trener Puljana priznaje da mu se razmišljanja poprilično miješaju. "Gledajući sa sportske strane, mogu reći da sam čak malo i razočaran jer sam stekao dojam kako smo u završnici kvalifikacija posustali, a neki igrači kao da su se predali, počeli izbjegavati treninge i samo čekali da vrijeme prođe. Dok sam bio igrač ja se nikad nisam predavao te sam shodno s time mislio da i svaki moj igrač mora tako razmišljati. Samim tim, teško mi je sve ovo posložiti jer smatram da je rezultat u konačnici ispao lošiji od onog kojeg smo, po svojoj igračkoj kvaliteti, mogli ostvariti" - istaknuo je Mezulić. "S druge strane, bio je ovo za nas NBA ritam, sezona nam nikad nije bila ovako dugačka, bili smo u trenažnom procesu od kolovoza te ako za mene kao trenera to nije bilo lagano, mogu misliti kako je onda bilo igračima sve to izdržati. I za mene je ova situacija bila nešto novo, pitanje je onda što je bilo u glavama svih tih dečki i kako je njihovo tijelo reagiralo na sve te napore te shodno s time ne smijem im previše toga zamjeriti".

Pula 1981 u ovim je kvalifikacijama dvaput svladala Borovo, ostvarila polovičan uspjeh s Rudešom, Belišćem i Grafičarom, te dvaput bila poražena od Podravca, Verna, Ribole i Jazina. Kaštelani i Zadrani u konačnici su samo s po jednim porazom, na gostovanjima kod Verna, osvojili prva dva mjesta koja su im donijela promociju u Premijer ligu, pa bi mogli reći da je Dalmacija pokorila ostatak Hrvatske. "Nije tu bila neka velika razlika, jedino što se kod ove dvije momčadi vidjelo da su uigranije od ostalih. Igrali su puno tečnije i mnoge su situacije rutinski rješavali, a usto su Jazine bile i fizički dominantnije. Ribola ne toliko, ali nju je nosio playmaker Glavinić koji je bio 60-70 posto njihove momčadi, čovjek koji je svime upravljao na parketu" - naglasio je Mezulić. "To je bila prevaga, iskusan igrač koji usto ima želju i volju. Mi to nismo imali, definitivno nam je nedostajao lider na parketu, netko tko će u određenim trenucima spustiti ili dignuti momčad, odnosno reći suigračima što rade dobro, a što loše".

Otežavajuća okolnost Puljanima definitivno je predstavljala činjenica što su u "pet do podne" saznali da će igrati kvalifikacije i shodno s time u tjednu u kojem su one započele priključili svojim redovima trojicu novih igrača - Daska, Bulešića i Ferenčića. "Uigravali smo se kroz utakmice i njih trojica su se dobro uklopila. O Dasku mogu reći samo sve najbolje, izvukao je sezonu na Stoji i odmah došao kod nas, bio redovit na treninzima i odlično odigrao ligu, za svaku pohvalu. Ferenčiću smo dali dosta prostora čime je on bio zadovoljan, a i mi smo bili zadovoljni kako je odigrao. Vidjelo se u nekim trenucima da mu fali iskustva i da nije navikao na taj malo jači kontakt, ali na kraju se pokazao kao dobro rješenje i usto kao izrazito kvalitetna osoba. Što se tiče Bulešića, njega je ozljeda malo onemogućila da pruži svoj maksimum, ali na kraju se pokazao kao igrač na kojeg se može računati" - nije dvojio Mezulić, kojem su upravo ozljede često znale "skrojiti" momčad. "Nereo Gržinić je imao težu ozljedu i na njemu se vidjelo da dosta kalkulira, što je bilo i za razumjeti. Svjesni smo bili da on neće u potpunosti moći podnijeti trenažni proces, ali na kraju je utakmice odigrao iznad očekivanja. Što se tiče njegovog brata Fabia, on je na žalost "zalutao". Pokušao sam s njim razgovarati, ali nisam nikako uspio doprijeti do njega, nešto se tu dogodilo i njegov ukupni učinak bio je ispod očekivanja".

Ni kalendar kvalifikacija nije išao na ruku Puljanima, koji su sve četiri utakmice igrane u tjednu odradili na gostovanjima i pritom zbog privatnih obaveza često bili lišeni pomoći važnih karika. "Često mi se znalo dogoditi da do zadnjeg časa nisam znao tko će mi biti u sastavu. Stalno smo se "krpali" i shodno s time sam viziju utakmice i sam njen koncept ponekad slagao doslovno par sati prije njenog početka, što nije bilo jednostavno. No, to je valjda realnost na koju smo se svi morali adaptirati, kako ja tako i uprava te na kraju smatram da smo svi zajedno to dobro odradili, a usto smo svi od reda iz svega toga dosta naučili i nadam se da će nam to pomoći u pripremi za sljedeću sezonu" - zaključio je Mezulić.

U 16 odigranih kola Puljani su postigli 1.236 koševa, odnosno u prosjeku 77 po susretu. U strijelce se upisalo 15 igrača među kojima su petorica bila troznamenkasta, a najviše koševa postigao je Ante Božić, 290 s čime je bio peti "topnik" lige. Marin Đugum zabio ih je 214, Nino Dasko 153, David Ferenčić 121, a klupski "top pet" zaključio je Nereo Gržinić sa 106 postignutih koševa. Prvu četvoricu nije propustio posebno istaknuti niti njihov trener. "Sve pohvale Božiću, Đugumu, Dasku i Ferenčiću. Oni su odradili maksimalno korektno ove kvalifikacije, sto posto su bili unutra i bili su primjer svima ostalima. Spomenuo bih i Antu Grašu kojem poslovne obaveze nisu dozvoljavale da bude u cijelosti u ovoj priči, ali kad god bi zaigrao pokazao bi energiju, htjenje i volju. Da je bio u potpunosti unutra, on bi bio taj pravi vođa koji nam je trebao" - uvjeren je Mezulić.

Ivica Cerovac - Glas Istre