Menu
b1

Petrović: Cilj nam je nastaviti u ovom kontinuitetu i s ovom kvalitetom

Točno tri mjeseca trajala je avantura košarkaša Pule 1981 zvana Kvalifikacijska liga za popunu Premijer lige. Priča je to u koju su Puljani ušli u pravom smislu te sintagme u "pet do podne", jer doslovno pet dana prije odigravanje prve utakmice, domaćeg ogleda sa Vernom, nisu znali s kojom će se momčadi suprotstaviti Zagrepčanima. U tom kratkom i turbulentnom periodu trebalo je donijeti puno odluka, osnažiti redove s dozvoljena tri pojačanja, potom odraditi dva-tri zajednička treninga kako bi se oni barem malo uigrali sa starosjediocima i nakon toga odigrati 16 susreta, puno zahtjevnijih nego što su ih imali u regularnom dijelu sezone. Kad se na kraju crta podvukla, pet pobjeda i 11 poraza bilo je dovoljno za osmo mjesto, dva boda manje od četvrtoplasiranog Belišća i dva boda više od "fenjeraša" Grafičara i Borova.

"Kad pogledamo da nam četvrto mjesto bježi dvije pobjede, a mi smo tijekom ovih kvalifikacija ispustili više od dvije utakmice u kojima smo bili jako blizu trijumfa, ali nismo uspjeli pregristi to nešto u sebi i tako se nagraditi za svoj rad, normalno da ostaje određena žal" - nije dvojio Alen Petrović, predsjednik Pule 1981. "Osmo mjesto koje smo na kraju osvojili nije loše, ali da smo uspjeli biti odmah iza Jazina, Ribole i Verna, klubova koji su organizacijski i financijski u nekim drugim sferama u odnosu na nas, bio bi to rezultat koji bi malo drugačije odjeknuo u hrvatskim košarkaškim krugovima. Bio bi to lijep završetak jedne priče koja je započela u kolovozu prošle godine".
 
Kvalifikacije su bile veliki skok za igrače koji su se susreli sa zahtjevima koji su u prijašnjim susretima rijetko bili stavljeni pred njih, ali i za članove klupske uprave bio je to jedan novi iskorak. "Stalno je nešto trebalo organizirati, jedno bismo završili, drugo bismo otvorili i bilo je poprilično zanimljivo. Upravo je to ono što čini sport, svi smo se morali malo više odvažiti i malo više svog vremena odvojiti te se svim članovima uprave ovom prilikom želim zahvaliti na svemu što su napravili. Svatko je morao dati malo više od sebe da bi funkcioniralo jer je bilo jako puno zadataka i u cijeloj toj priči mislim da smo sve dosta dobro posložili" - istaknuo je Petrović. "U organizacijskom dijelu nismo imali niti jedan propust, a neke nove stvari s kojima se prije nismo susretali trebalo je organizirati od danas do sutra. To je ono što smo htjeli i odradili smo sve što je bilo potrebno da bi utakmice izgledale u redu. Bilo je tu jako puno izazova za sve nas i mislim da smo mi kao uprava tu u kratkom vremenu mnogo naučili o funkcioniranju unutar struktura koje su nam dane, što gradskih, a što državnih. Za neku budućnost košarke u Puli sigurno je to netko trebao proći, a nama je drago da smo to bili mi".
 
Nije bilo gostovanja na kojeg nije otputovao barem jedan član uprave te se potom doma nerijetko vratio oprečnog raspoloženja. "Bio sam na gostovanju u Zagrebu kad smo poraženi od Rudeša i vratio sam se sav shrvan načinom kako smo odigrali tu utakmicu, ali isto tako sam bio u Virju gdje sam uživao premda smo također bili poraženi. Bila je to prava košarkaška poslastica, trica na tricu, zakucavanje na zakucavanje, sve što ovaj sport čini lijepim. Kad takvu utakmicu izgubiš lakše se vratiš doma, jer te ona uvjeri da ideš u pravom smjeru i da ako njime nastaviš, željeni iskorak mora doći. On će biti neminovan i očekujemo ga već naredne sezone, a s njim i puno manje poraza nego što ih je bilo ove" - uvjeren je Petrović, koji se već polako okreće budućnosti. "Kalendar smo već dobili i znamo da novo prvenstvo Prve lige počinje 14. listopada, još samo čekamo da dobijemo imena svih sudionika. Kako sada stoje stvari, od deset klubova koji su nastupali u kvalifikacijama, osam će igrati Prvu ligu, Jazine i Ribola idu u Premijer ligu iz koje će ispasti Kvarner i Gorica, a za preostala dva mjesta podijelit će se dva wild carda. Istrauni? Njih tu po svemu sudeći neće biti, jer po informacijama koje imam jedan wild card će ići u Zagreb, a drugi u Dalmaciju. Prava jačina te novoformirane Prve lige vidjet će se iduće sezone, no mi sigurno nećemo ići na tržište, plaćati neke nerealne iznose i zapasti u dugove kao Cibona ili Zadar. Držat ćemo se naših financijskih okvira i mogućnosti, zavrtjeti priču koja će za nas držati vodu i složiti momčad koja će imati koheziju i omjere koji štimaju".

Nakon sedam odigranih kola, Ante Božić je predvodio strijelce Pule 1981 sa 135 postignutih koševa, a drugi je s utakmicom manje koju nije odradio zbog poslovnih obaveza bio Dino Rakić, koji je zabio 93 koša. No, nakon povratka iz Kaštela Rakić je bio suspendiran do daljnjeg i više nije zaigrao. "Igrači su se našli u jednoj novoj situaciji u kojoj su kao prvo trebali znati sami sebe odrediti. Ako izdvojimo Sijamhodžića i Perdiju koji praktički nisu ni igrali, mi smo imali daleko najmlađu momčad u kvalifikacijama i te mlade dečke nije lako izvesti na pravi put. Neke su se stvari jednostavno morale dogoditi jer to je proces odrastanja i učenja te nije Rakić bio jedini problem, ali s njim smo definitivno tijekom ove sezone imali najviše borbe. On je malo zahtjevnija priča jer se kod njega nagomilalo tih ekscesa i onda je došao jedan malo veći nakon kojeg smo morali reagirati i pokazati igračima da tako nešto ne prolazi. Nitko od nas ne dovodi u pitanje njegove igračke kvalitete, ali problem je bio taj ljudski faktor, odnosno ponašanje koje tražimo kod svih igrača i koje ne želimo tolerirati. Morali smo tome stati na kraj jer da nismo stali njemu, pitanje je koliko bi to povuklo druge. Želimo na te dečke prenijeti sportske vrijednosti, a to je da se ne mogu ponašati kako hoće, nego da moraju funkcionirati unutar neke grupe i stoga smo Rakića suspendirali, što mu nije prva suspenzija" - naglasio je Petrović.
 
Na konferenciji za novinare kojom su najavljene ove kvalifikacije, predstavnicima "sedme sile" obratila su se dvojica predsjednika, Alen Petrović iz Pule 1981 i Davor Mišković iz Stoje, te pritom izrazili zadovoljstvo dogovorenom suradnjom, ali i istaknuli da još ne razmišljaju o fuziji jer smatraju da rad dva kluba ima svoj smisao. Očekuje se da uskoro opet sjednu za stol i tu suradnju dignu na još viši nivo. "Ono što mi zajedno želimo napraviti to je napredak pulske košarke i bilo bi idealno kad bi našem gradu dali mogućnost da igra dva prvenstva na razini Hrvatske, seniorsko i kadetsko. Načelno smo o tome već pričali s kolegama iz Stoje, ali nismo do kraja definirali sve mogućnosti i stoga ćemo uskoro opet sjesti za stol i napraviti dogovor koji će biti dobar za promociju košarke u Puli i njeno micanje iz lokalnih okvira. Svi mi želimo da se završi lokalna priča i da se u Puli počne igrati malo ozbiljnija košarka te nam je cilj da nastavimo raditi u ovom kontinuitetu i s ovom kvalitetom kako bismo ostvarili ciljeve koje smo pred sebe postavili" - rekao je Petrović.

Ivica Cerovac - Glas Istre