Menu
b1

Večeras susjedski derbi. Jelenković: Recept za pobjedu je želja

Pred košarkašima Pule 1981 posljednji je gostujući susret u 2018. godini. Dvoboj susjeda, kako geografskih, tako i na prvenstvenoj ljestvici, igrat će se danas s početkom u 19 sati na riječkoj Kozali, u dvorani Dinko Lukarić. Bit će to sraz dvaju protivnika koji se dobro poznaju te su tijekom priprema za tekuću sezonu odigrali dvije prijateljske utakmice. Kvarner 2010 slavio je u Puli, dok je Pula 1981 stigla do pobjede u Rijeci i taj će ogled, barem što se tiče konačnog rezultata, pokušati danas reprizirati.

"Kvarner je nezgodna momčad, atletski moćna koja poput nas nije dobro krenula u sezonu. Trenutno su na tri uzastopna poraza te vjerujem da im možemo produžiti taj negativni niz, bez obzira na to što igramo na njihovom parketu. Imamo dužu klupu od Riječana i Vedrana Pušića, centra koji je pod košem jedan od najdominantnijih igrača lige. To moramo iskoristiti i ako usto šuterski budemo dobro nastrojeni, pobjeda nam ne bi smjela pobjeći" - uvjeren je Toni Jelenković, bek Puležana, koji za Glas Istre nastavlja: "Želimo li do nje stići, trebat ćemo pokazati puno više želje. To je glavni recept za pobjedu. Ne kažem da je u prijašnjim utakmicama nismo imali, samo ona mora biti izraženija od one koju smo dosad pokazivali, na gostujućem parketu pogotovo".

Manjak želje za pobjedom ili neki drugi razlog, no Puležani u ovoj sezoni još nisu izborili prvenstvenu pobjedu van Doma sportova Mate Parlov. Pet gostovanja i isto toliko poraza, mahom više nego uvjerljivih, izuzmemo li onaj u Splitu. U prošlom su se kolu puleni Branimira Pavića, rođenog Riječanina na pulskoj klupi, dobro držali prvo poluvrijeme protiv Dubrave, da bi potom pali u nastavku. "Košarkaši Dubrave stisnuli su nas u nastavku, ušli smo u njihov mlin i došli u rezultatski minus iz kojeg se nismo uspjeli vratiti. To su stvari koje nam se danas ne bi smjele ponoviti i uvjeren sam da neće jer riječka je momčad, ipak, dosta slabija od zagrebačke" - ističe Jelenković. "Svjesni smo činjenice da loše igramo na strani. Pred domaćom publikom sve to puno bolje izgleda, ali vjerujem da napokon možemo i u gostima pokazati svoje pravo lice te prekinuti tu negativnu tradiciju".

Za tako nešto trebat će i pravi Jelenković, na tragu onih predstava koje je pružao tijekom ljetnih priprema. Tad je na prijateljskim utakmicama uredno isporučivao preko 20 poena, a upravo je protiv Kvarnera postigao najviše, čak 29. Kako je prvenstvo krenulo tako su se i brojke smanjile te se Jelenković ustalio na učinku između 10 i 14 postignutih koševa, uz onaj krah na početku sezone kad je u rodnom Zadru ubacio jedan jedini poen. "Pripremne i ligaške utakmice definitivno nisu ista stvar, a usto smo baš na toj protiv Kvarnera imali smanjenu rotaciju, odigrali smo je sa šest igrača i samim tim imao sam puno više prostora. Srećom, sad nas ima više u momčadi i tu činjenicu nastojimo iskoristiti na što je moguće bolji način" - naglašava Jelenković. "Moram priznati da sam mislio da će to s moje strane puno bolje izgledati i kad me u početku nije krenulo kako sam očekivao, to se odrazilo na moje samopouzdanje. Kako su utakmice prolazile, ono je bilo sve niže i niže, a kad nema samopouzdanja, igrač ne može pokazati najbolje od sebe. Svjestan sam da moram dati puno više na utakmicama. Jedino ću tako pomoći i sebi i momčadi. Srećom, sezona je dovoljno duga, polako se dižem i stići ću još pokazati sve što znam".

Jelenkovića ni ozljede nisu mazile, pa je tako zbog problema sa skočnim zglobom bio skoro mjesec dana van parketa. Preskočio je pritom tri prvenstvena susreta i u kadar se vratio u prošlom kolu odigravši protiv Dubrave 18 minuta tijekom kojih je postigao 13 poena. "Još me malo muči taj zglob, natečen je, ali ide na bolje i sigurno danas igram. Na žalost, situacija sa Stojanovićem i Gligorovićem nije tako dobra te ćemo bez njih biti sigurno do kraja prvog dijela sezone. Srećom, priključio nam se Kordiš pa nas se skupi "pristojan" broj na treninzima, a uspijevamo se i "pokrpati" za utakmice" - zaključio je Jelenković.