Menu
b1

Bijeloplavi najavili 15. izdanje Memorijala Josip Joža Sever

Dom sportova Mate Parlov u petak i subotu bit će poprište odigravanja 15. izdanja košarkaškog turnira Josip Joža Sever. Na memorijalu, koji se održava u čast "oca pulske košarke" nastupit će četiri momčadi. Uz domaćina, Pulu 1981, to su branitelj naslova Adria Oil Škrljevo i poraženi finalist Iskra Svit, član najjačeg razreda slovačke košarke. Uz njih i hrvatski prvoligaš Zapruđe, kojem će ovo biti prvi nastup na pulskom memorijalu.

Turnir će u petak u 17:00 sati otvoriti dvoboj između Puležana i Slovaka, nakon čega će u 19:30 sati snagu odmjeriti Riječani i Zagrepčani. U subotu su na rasporedu susreti za plasman, najprije finale s početkom u 10:00 sati, a potom ogled za treće mjesto u 12:30 sati. Po njihovom okončanju, u 14:30 sati, odigrat će se utakmica dječaka, rođenih 2007. godine i mlađih, između Pule 1981 i vodnjanske Olive. Kao i prijašnjih godina, oba dva dana ulazak u dvoranu bit će besplatan.

"Ovaj turnir se jako dobro uklapa u naš pripremni proces. Dosad smo odigrali tri prijateljske utakmice, koje su više bile pripremnog, nego testnog karaktera i poslužile su da se razbije monotonija treninga. Naš turnir puno ozbiljnije shvaćamo, a usto ćemo na njemu imati i ozbiljnije momčadi za protivnike te ćemo probati taktički i tehnički odigrati na malo višem nivou" - rekao je trener Pule 1981 Sandro Nicević, koji ne krije kako je zadovoljan dosad odrađenim pripremama i koji bi, sve ono čime u ovom trenutku raspolaže, u ove dvije utakmice trebao poslati na parket.

"S obzirom na to da ćemo odigrati dvije utakmice u manje od 24 sata, nećemo ništa forsirati te nam prioritet neće biti pobjeda uz rizik od eventualne ozljede, već ćemo odraditi najbolje što možemo s pravilno raspoređenom minutažom među igračima. Prvi nam je cilj da svi oni osjete kako je to igrati protiv jačih momčadi, jer će nam to donijeti iskustvo prijeko potrebno za budućnost" - kaže trener Bijeloplavih, koji ne dvoji da ovakve manifestacije imaju svoju važnost u pokušaju kako bi se što više mladih "nagovorilo" da se aktivno bave sportom.

"Jako je bitno prisjećati se naših sportskih velikana, ne mislim pritom samo na Jožu Severa, već i na druge igrače i trenere koji su razvijali pulsku košarku. Ne samo zbog mlađih generacija, koje se njih vjerojatno neće niti sjećati, već prvenstveno stoga da se stvori neka atmosfera nostalgije, nazovimo je tako, koja bi mogla ponijeti njihove roditelje, djedove i bake da počnu pričati o košarci. Kroz te će se priče onda i ti mlađi zainteresirati te doći u dvoranu vidjeti što je ta košarka i možda probati i zaigrati. To je, u konačnici, sigurno jedan od načina da se podigne nivo razvoja Grada Pule" - zaključio je Nicević.

Prošle sezone Puležani su također otvorili Memorijal susretom protiv Iskre Svit i na kraju završili zamrznuti na "minus 27". Realnost je da su Slovaci i ovom prilikom veliki favoriti u srazu s domaćinom. "Dosadašnji tijek priprema je pokazao kako smo od reda veoma borbeni i trudimo se maksimalno dokazati na terenu. Odlično smo odradili prethodne prijateljske utakmice i sad je na nama da se pokažemo i na nešto višem nivou, jer će to definitivno zahtijevati ogled protiv Slovaka. Nadam se našem dobrom izdanju koje će nam omogućiti da u subotu zaigramo protiv Škrljeva" - zaželio je Lovro Bulešić, bek Bijeloplavih.

Ivica Cerovac - Glas Istre