Menu
b1

Filić: Ne bojimo se nikoga

Četiri pobjede iz četiri susreta, uz "plus 66" u omjeru postignutih i primljenih poena, to je ovosezonski učinak košarkaša Pule 1981 u Domu sportova Mate Parlov. Nakon Sesveta, Omiša i Dubrovnika, kapitulaciju pred naletom pulena Sandra Nicevića primoran je bio potpisati i Samobor. Na kraju je bilo uvjerljivih 89:70, premda prvo poluvrijeme nije dalo nagovijestiti takav rasplet jer su momčadi u svlačionicu otišle poravnate.

"Nismo dobro ušli u susret. Nedostajalo nam je energije i entuzijazma, bili smo u nekakvom grču i dozvolili smo košarkašima Samobora da proigraju. Nametnuli su nam svoj ritam, koji smo mi prihvatili, umjesto da smo igrali našu igru koja se bazira na zajedništvu, trčanju i kontrama. Kad smo u trećoj četvrtini krenuli igrati ono što najbolje znamo, "slomili" smo goste i potom sa sigurnošću završili utakmicu" - rekao je za Glas Istre Nikola Filić, organizator igre Bijeloplavih. "Mlada smo i neiskusna momčad. Premda je tako izgledalo u prvom poluvremenu, nitko od nas ne teži individualnim akcijama, već svatko želi pomoći i onda, ponekad, u toj želji sami sebe gurnemo u probleme. No, u pauzi smo se dogovorili s trenerom što nam je činiti te čim smo malo jače stisnuli u obrani, i počeli brže vrtjeti loptu u napadu, gosti nas nisu mogli pratiti. Imamo dugačku klupu, 12 igrača od kojih svatko može dati svoj doprinos i tu širinu Samobor nije mogao braniti".

Samobor u ovom susretu nije mogao koristiti usluge najboljeg igrača Luke Žorića. Možda je upravo izostanak bivšeg hrvatskog reprezentativca uzrokovao loš ulazak domaćina u susret. "Iskreno, niti u jednom trenutku nismo pomislili da će nam biti lakše jer Žorić ne igra. Naprotiv, svjesni smo bili činjenice da u takvoj situaciji Samobor može biti još neugodniji protivnik, jer će se izostankom glavnog igrača otvoriti prostor nekim drugima, koji će se željeti dokazati i pokušati nas iznenaditi. S druge strane, mi se pred ovu utakmicu nismo pripremali samo za Žorića, već za kompletnu momčad Samobora i da smo to dobro napravili potvrdio je krajnji ishod" - naglasio je Filić. "Jedno je sigurno, mi ćemo odraditi svoje i pritom nam neće biti bitno tko će biti na drugoj strani. Ne bojimo se nikoga. Može nam doći tko god hoće, mi ćemo ostati fokusirani na svoju igru jer ćemo jedino tako nastaviti rasti iz utakmice u utakmicu".

Za potvrdu tog rasta nedostaje tek jedna sitnica, gostujuća pobjeda. U prva tri pokušaja košarkaši Pule 1981 ostali su kratkih ruku, četvrtu sreću imat će u subotu kod zagrebačkog Bosca. "Zasad plaćamo cijenu manjku iskustva, jer poneseni domaćom pobjedom u narednu utakmicu uđemo malo olako i to nas košta. No, sezona je duga i jedino što moramo je nastaviti raditi te ostati mirni i fokusirani. Imamo odličnog trenera koji na nas prenosi svoja bogata iskustva i ne bojim se za ovu momčad. Doći će i ta gostujuća pobjeda, prije ili kasnije" - nije dvojio Filić. "Košarkaši Bosca proljetos su ispali iz Premijer lige i imaju ambicija odmah se vratiti u najviši rang. Neugodna su momčad, koja je sada povezala dvije pobjede, i sigurno nas čeka teška utakmica, ali mi ćemo tražiti svoju priliku. Ljepota i draž ove lige leži u činjenici da nitko nije dominantan i svatko svakog može iznenaditi, a mi smo jako nepredvidiva momčad. Volimo košarku, željni smo igre i dokazivanja i u Zagrebu ćemo ići na pobjedu".

Nikola Filić ponikao je u zagrebačkoj Dubravi. U tom je klubu napravio prve košarkaške korake, sa 16 godina debitirao među seniorima i dvije godine kasnije iz njegovih se redova uputio van Hrvatske. "Tri sam sezone igrao u Italiji, jednu u Češkoj i lijepo mi je nakon četiri godine opet biti doma, a upotrijebio sam tu riječ jer se u Puli stvarno osjećam kako da sam doma u Zagrebu. Igrao sam u Dubravi s Mirkom Marićem, koji mi je prenio kako se ovdje radi i kako je klub organiziran. To mi je bilo najbitnije, jer ja još uvijek nisam kompletan igrač, a kad sam onda još čuo da Nicević dolazi za trenera, nisam se previše razmišljao. On me nazvao, došao sam na probu i "kliknuli" smo odmah na početku. Ljudi su ovdje odlični, super su me prihvatili i nisam zažalio što sam odlučio karijeru nastaviti u Puli" - istaknuo je Filić.