Menu
b1

Bilalović: Nedostatak iskustva trebamo nadoknaditi željom i energijom

Matija Bilalović nastavlja gdje je stao u prošloj, nedovršenoj sezoni koju je 23-godišnji Šibenčanin okončao s 309 postignutih poena u 19 odigranih prvoligaških utakmica. Tih 16,2 poena u prosjeku bili su mu dovoljni da bude najbolji strijelac Pule 1981, a nakon što je poslije sedam mjeseci stanke krenulo novo prvenstvo, njegove brojke samo su nastavile rasti. Samoboru je na otvaranju Bilalović ubacio 16 poena, potom kaštelanskoj Riboli 24 te u trećem kolu Sesvetama 31, dovoljno da u ovom trenutku s 23,7 poena u prosjeku po utakmici bude drugi strijelac lige.

"Poput svih ostalih, i mene je ova pandemija dosta poremetila, no trudio sam se poslije prekida prvenstva da odradim sve kako treba ne bih li ostao u ritmu, nakon čega sam pojačao treninge da dođem spreman na pripreme, bez obzira o kojem se klubu radilo. Smatram da mogu igrati i na većoj razini od ove na kojoj sam trenutačno, ali time se uopće ne zamaram, jer sam svjestan da će uz pravi pristup stvari doći na svoje mjesto. Od mene se traži da preuzmem odgovornost te se trudim na svakoj utakmici dati svoj maksimum i povući momčad prema pobjedi, a s tim će pobjedama paralelno ići i moj napredak" - izjavio je za Glas Istre 198 cm visoki bek koji je s Bijeloplavima ovog ljeta potpisao otvoreni ugovor. "Imao sam ponuda iz Premijer lige i inozemstva za koje ne mogu reći da nisu bile zadovoljavajuće, ali zbog određenih okolnosti sam odlučio da je ostanak u Puli nešto što mi u ovom trenutku najviše odgovara. Ovdje imam zaista vrhunske uvjete što se tiče treninga, puno bolje od ranga u kojem klub nastupa. Trebam samo biti strpljiv i doći će trenutak kad ću svoju karijeru podići na viši nivo, a kad će to biti, u ovom se trenutku previše ne zamaram. Igrač sam Pule 1981 i dok god budem ovdje, davat ću sve od sebe na svakom treningu i svakoj utakmici" - decidiran je Bilalović.  

Pulski je prvoligaš u sezonu krenuo s dva poraza, gostujućim od Samobora i domaćim od Kaštela, nakon čega je uslijedila gostujuća pobjeda nad Sesvetama. "Odradili smo dobre pripreme, ali ekipirali smo se tek pred početak prvenstva i usto smo ostali samo četvorica iz prošle sezone, pa je bilo za očekivati da u uvodnim kolima nećemo biti u potpunosti uigrani. Primijetilo se to u Samoboru, nakon čega su se protiv Kaštelana vidjeli pomaci u odnosu na prvu utakmicu, ali pad koncentracije u posljednjoj četvrtini koštao nas je poraza. Mlada smo momčad i falio nam je u tim trenucima jedan stariji i iskusniji igrač koji bi povezao redove. Nedostatak iskustva trebamo nadoknaditi željom i energijom te nam na tome treba biti fokus" - istaknuo je Bilalović, priznavši da je zadovoljan načinom kako je momčad reagirala u trećem kolu. "Protiv Sesveta smo nametnuli svoj ritam i odigrali iznimno zrelo, bilo je to 40 minuta pune koncentracije i maksimalnog angažmana te tako trebamo nastaviti i dizat ćemo se iz kola u kolo. S obzirom na broj treninga i način kako radimo, mi jednostavno na takvim utakmicama moramo dominirati trkom, snagom i brzinom. Ono što smo tom prilikom prezentirali mora biti put koji će nas voditi dalje".

Samo je jedna promjena u Prvoj ligi što se tiče njenog sastava te je prazninu nastalu istupanjem splitskog Universitasa popunio riječki Kvarner 2010. "S obzirom na cijelu situaciju, predviđalo se da bi liga mogla biti slabija nego prošle sezone, ali kad se sve sagleda, ispada da je čak i nešto jača. Bosco ima iskusnu momčad, Dinamo je već dugo na okupu, Cedevita Junior je sastavila odličan roster, ali po količini rada svima njima možemo parirati te ako nastavimo na svoj način, vjerujem da možemo izboriti mjesto među četiri najbolje momčadi koje će razigravati za plasman u Premijer ligu" - smatra Bilalović. "Samo da nam korona ne poremeti planove, jer nitko od nas ne bi želio da se i ova sezona prekine. Trudimo se previše ne razmišljati o tome. Zasad smo u tri kola imali samo jednu odgođenu utakmicu i nadamo se da se situacija neće pogoršavati. Opet je zabranjen ulazak gledateljima u dvoranu i igranje bez naših navijača sigurno će biti minus za sve nas, ali najvažnije je da se igra".

Samo se dvije momčadi mogu pohvaliti s tri startne pobjede, Ribola koja je u drugom kolu slavila u Puli i Cedevita Junior koja u Dom sportova Mate Parlov stiže u subotu. Koliko su Zagrepčani moćni, potvrđuje činjenica da je najmanja razlika s kojom su svladali svoje dosadašnje protivnike "plus 31". "Čeka nas nimalo lagan posao. Cedevita Junior je kvalitetna ekipa koja bi ove godine imala što za reći i u Premijer ligi, ali dolazi na naš parket i ako uspijemo ponoviti igru protiv Sesveta te je probamo podići na još jednu razinu, moći ćemo joj parirati. Dosadašnje protivnike lomili su ogromnom količinom trke, no mi smo jedina momčad u ligi koja im u tom segmentu može parirati, a eventualni manjak kvalitete nastojat ćemo nadoknaditi željom i koncentracijom. Sve će ovisiti o pristupu, ako on bude pravi, onda će i naša igra dobro izgledati" - zaključio je Šibenski "snajper".