Menu
b1

Nicević: Kvalitetna smo momčad koja treba puno više pokazati na terenu

Košarkaši Pule 1981 od turbulentne 2020. godine oprostili su se domaćim porazom od Dubrovnika. Imali su Bijeloplavi pobjedu u rukama, jer kako drugačije opisati "plus pet" 34 sekunde prije kraja, no dopustili su gostima da ih s dvije trice šokiraju. Tu još nije bio kraj uzbuđenjima, jer je preostalo da se odigraju još tri sekunde, dovoljno da lopta stigne do Wardlowa na kojeg je u trenutku upućivanja lopte prema košu tijelom naletio Šimović. No, umjesto sudačkog zvižduka, čula se tek sirena sa zapisničkog stola koja je označila kraj utakmice.

"Sudac je bio u najboljoj poziciji da vidi tu akciju i po njemu prekršaj nije postojao, no i oni su ljudi od krvi i mesa te imaju pravo na grešku. Jednostavno, kakvo će biti suđenje i koliko će biti grešaka, kao i hoće li suci dozvoliti čvršću igru ili ne, su subjektivne stvari na koje mi ne možemo utjecati" - izjavio je za Glas Istre trener Pule 1981 Sandro Nicević, svjestan da jedna kriva sudačka odluka ne može biti isključivi razlog ovog poraza.

"Sedam minuta prije kraja bili smo na plus deset, ali onda se u našim redovima osjetila određena relaksacija i dozvolili smo protivnicima otvorene šuteve, iz kojih su zabijali lake poene. Bez obzira na sve nedaće koje su ih pratile, Dubrovnik je od početka sezone pokazao kako je ozbiljna momčad s odličnim igračima. Mislili smo da s određenim našim kvalitetama možemo riješiti utakmicu i dozvoljavali im neke stvari koje su oni jako dobro iskoristili. Izgleda da, na žalost, moji dečki očito nisu spremni da nakon četiri dana pauze zadrže nivo koncentracije i angažmana, što je rezultiralo velikim padovima tijekom utakmice i dovelo nas u poziciju da je izgubimo".

U prošloj sezoni Puležani su bili na nizu od osam uzastopnih pobjeda u Domu sportova Mate Parlov i potom su izgubili dvije domaće utakmice prije prekida prvenstva izazvanog koronavirusom. U ovoj su sezoni dosad odigrali četiri domaće utakmice i tek na jednoj slavili. "U prošloj sezoni se pričalo kako imamo psihozu vezanu uz gostovanja, ali očito je da to nije bio problem, već da on leži u činjenici što u utakmice ne ulazimo sa željom da se pokažemo boljima nego što smo bili i nešto napravimo. Očito je da nemamo tu perspektivu, već želimo na brzinu doći do pobjede. Ne možemo se vaditi niti na suženu rotaciju na određenim utakmicama, jer su zbog nje neki igrači dobili više vremena da na terenu pokažu što znaju. Na žalost, očito da ta mogućnost ne igra kod njih" - smatra Nicević. "Ne preostaje nam ništa drugo nego da malo više poradimo na sebi. Uvijek treba gledati gdje možemo biti bolji, što možemo i što moramo napraviti da rastemo ne iz utakmice u utakmicu, već iz dana u dan. Ono što definitivno trebamo popraviti je kontinuitet koncentracije u obrani, dok u napadu moramo puno više respektirati suigrače i imati povjerenja jedni u druge".

Porazom od Dubrovnika, Bijeloplavi su godinu zaključili s tri pobjede i sedam poraza, učinkom dovoljnim tek za osmu poziciju na ljestvici. "Sigurno da bi sve puno ljepše izgledalo da smo na kraju godine slavili u dvije zaostale domaće utakmice, što bi nam donijelo jedan korektan skor, ali što je, tu je. Imamo 13 bodova i brojka je to s kojom nikako ne mogu biti zadovoljan" - nije krio Nicević, priznavši i da nema utakmice za koju može reći kako su je njegovi puleni odradili na način koji bi ga u potpunosti zadovoljio. "Izuzmemo li domaću utakmicu s Cedevitom, u kojoj su gosti pokazali kvalitetu, odigrali 40 minuta na jednom visokom nivou i jako ih je teško bilo limitirati, na svim ostalim utakmicama koje smo izgubili protivnik nas nije nadigrao i, samim tim, možemo žaliti za tim porazima. Što se tiče naših pobjeda, u Rijeci smo dobro izgledali do treće četvrtine, kad smo kroz našu dekoncentraciju dozvolili domaćinu da se digne te ne mogu reći da sam s tom utakmicom zadovoljan. S druge strane, kod Sesveta smo gostovali u trenutku kad su oni bili u lošoj situaciji i iskoristili smo priliku koja nam se pružila, pa ne možemo reći da smo ih dobili zahvaljujući našem kontinuitetu i 40 minuta dobre igre".

Kako trenutačno stoje stvari, pulski će prvoligaš s postojećim kadrom krenuti u nastavak prvenstva. "Mislim da imamo kvalitetnu momčad koja je dobro pokrivena na svim pozicijama, ali definitivno trebamo puno više pokazati na terenu i od svakog igrača očekujem da u nastavku bude bolji nego što je bio u prvom dijelu sezone. Očekujem od njih da shvate kako je košarka kolektivni sport i da se nitko neće izdignuti sam, već da svatko mora napraviti nešto da se izdigne čitava momčad, a s njom će rasti samopouzdanje te će se dizati i pojedinci" - naglasio je Nicević. "Kao što smo mogli vidjeti kroz neke segmente, ova momčad može jako dobro igrati i funkcionirati, no problem je manjak koncentracije u određenim dijelovima utakmice, čime sami sebe dovodimo u teške situacije. Dozvoljavamo protivnicima da nam zabijaju poene koje ne bi trebali i tako podignu nivo svoje igre te moramo poraditi na kontinuitetu. Tako ćemo najlakše riješiti problem tih "crnih rupa" koje nas muče i sprečavaju da ostvarimo ono što želimo. Odigrati samo deset sekundi na utakmici bolje i kvalitetnije nekad puno znači, protiv Dubrovnika bi nam to značilo pobjedu".